Quantcast
Channel: SEB
Viewing all 435 articles
Browse latest View live

Tink i samarbete med BNP Paribas Fortis

$
0
0
Video

Tink i samarbete med BNP Paribas Fortis

Belgiska storbanken väljer ekonomiappen Tinks teknik för att utveckla sina mobilappar. "Ett bevis på att bankmarknaden börjar bli helt kundcentrerad", säger Daniel Kjellén, vd och medgrundare av Tink.

BNP Paribas Fortis ska integrera Tinks system för aggregering och betalinitiering. Tekniken införlivas i BNP Paribas mobilappar.

Som ett första steg lanserar banken appen "Hello Bank!". Tink ska även hjälpa till med att uppdatera bankens lösning "Easy Banking App" i höst.

– Partnerskapet är ett bevis på en bankmarknad som börjar blir helt transparent och kundcentrerad, där innovatörer som väljer att investera tidigt i teknik kommer att få insikter som kan ge nya kunder och expandera befintliga, säger Daniel Kjellén, vd och medgrundare av Tink.

Startupen samarbetar redan med Nordea, Nordnet, Klarna, SEB och ABN AMRO som började samarbeta med Tink i 2016.


SEB rekordsänker courtageavgift

$
0
0
Video

SEB_COURTAGE.jpg

SEB tar upp kampen med Avanza och Nordnet och sänker bankens courtageavgift på aktieaffärer rejält. Foto: Press och Pixabay

SEB rekordsänker courtageavgift

Banken har sänkt sitt minimicourtage för aktieaffärer till 20 kronor. "Våra kunder vill ha enkelhet och låga avgifter", säger Martin Carell, affärsansvarig för SEB:s sparerbjudande, till Privata Affärer.

SEB har tidigare tagit ut en courtageavgift på minst 69 kronor för en aktieaffär.

Nischade onlinebankerna och nätmäklarna Avanza och Nordnet har istället haft ett minimicourtage på 39 kronor för affärer upp till drygt 15.000 kronor, rapporterar Privata Affärer.

Men nu tar SEB upp kampen med utmanarna och sänker sitt minimicourtage för aktieaffärer till 20 kronor. En annan storbank, Nordea sänkte redan i fjol sitt courtage till 0,06 procent av köp- eller säljbelopp och till ett minimicourtage på 1 kronor. Men SEB har alltså istället lagt sig på 0,09 procent och 20 kronor. 

– Vi har frågat våra kunder vad som är viktigast för dem när det gäller kostnaderna för aktiehandel. Och de har svarat enkelhet och låga avgifter, säger Martin Carell, affärsansvarig för SEB:s sparerbjudande, till Privata Affärer.

Swedbanks och Handelsbankens minimicourtage ligger på 99 kronor, enligt tidningens uppgifter. 

Industrifonden rekryterar från SEB

$
0
0
Video

david_sonnek.jpg

David Sonnek Foto: Industrifonden

Industrifonden rekryterar från SEB

Industrifondens nye vd David Sonnek, som kommer från positionen som riskkapitalchef på SEB, kliver in i bolaget den 20 juni 2018.

Så sent som i mitten av februari aviserade Industrifonden att Anders Slettengren valt att lämna vd-posten för att gå till Ratos. I dag måndag meddelar Industrifonden att David Sonnek tar över prosten som vd den 20 juni 2018.

Han kommer närmast från positionen som riskkapitalchef och ansvarig för SEB:s investeringar i startups.

– Vi är väldigt glada och stolta över att ha rekryterat David. Han har en solid bakgrund och en lång erfarenhet från riskkapital och känner Industrifonden väl efter flera tidigare samarbeten. Detta, kombinerat med en passion för teknologi och entreprenörsskap, ger David utmärkta redskap för att utveckla Industrifonden och dess roll framåt. Jag vill även tacka Anders för hans utmärkta arbete under hans tid som vd och önska honom lycka till på Ratos, säger Charlotte Brogren Karlberg, ordförande på Industrifonden.

David Sonnek har arbetat på SEB:s riskkapitalgren, SEB Venture Capital, sedan år 2000 och under de senaste sex åren varit ansvarig för hela verksamheten. Han har även en bakgrund på Ericsson.

Investor rekryterar från SEB

$
0
0
Video

Investor rekryterar från SEB

Investor rekryterar Viveka Hirdman-Ryrberg, som varit anställd på SEB under 28 år, som kommunikationschef.

Viveka Hirdman-Ryrberg har utsetts till ny Head of Corporate Relations, Sustainability and Communications på Investor. Viveka Hirdman-Ryrberg är kommunikationsdirektör på SEB sedan 2009. På SEB har hon arbetat i olika roller sedan 1990. Hon är även ordförande i SEB:s Hållbarhetskommitté.

- Jag är mycket glad över att välkomna Viveka som Investors nya Head of Corporate Relations, Sustainability and Communications. Med sin omfattande kunskap och erfarenhet inom alla kommunikationsområden, både externa och interna, kommer hon att bidra starkt till vårt kommunikationsarbete. Dessutom kommer hon med sin kompetens att stödja våra ökade satsningar inom hållbarhet. Jag ser fram emot att arbeta tätt ihop med Viveka och är övertygad om att hon kommer att göra en utmärkt insats i sin nya roll, kommenterar Investors vd Johan Forssell.

Viveka Hirdman-Ryrberg tillträder som Head of Corporate Relations, Sustainability and Communications på Investor efter sommaren och ingår då i Investors ledningsgrupp.

Nya chefsutnämningar på SEB

$
0
0
Video

Nya chefsutnämningar på SEB

William Paus blir vice vd och co-head för division Stora Företag & Finansiella Institutioner samtidigt får SEB i Norge en ny chef.

SEB meddelar i dag en del förändringar i organisationen. William Paus, chef för SEB i Norge sedan 2010, blir vice-vd och ordinarie medlem i SEB:s verkställande ledning från 1 april 2018. William Paus kommer även tillsammans med Joachim Alpen att leda division Stora Företag & Finansiella Institutioner. 

William Paus började på SEB 1992 och har sedan dess haft ett flertal roller inom division Stora Företag & Finansiella Institutioner i Norge, Tyskland och Singapore. Han har varit adjungerad medlem i verkställande ledningen sedan 2011.

John Turesson, för närvarande chef för Large Corporates Coverage vid SEB i Norge, har utsetts till ny chef för SEB i Norge och adjungerad medlem i verkställande ledningen från och med 1 april 2018. John Turesson började i SEB 2006 och har sedan dess arbetat inom investmentbanking och tillgångs- exportfinansiering. 

- Vår division Stora Företag & Finansiella Institutioner utgör kärnan i SEB och står för mer än 40 procent av bankens rörelseintäkter. Den är också vår mest komplexa division i fråga om geografisk täckning och förändrade affärs- och regleringskrav. Företags-affären och investmentbanking är stadd i  stor förändring och med Joachim och William som co-heads ska vi fortsätta fokusera på vår tillväxt- och transformationsagenda inom divisionen, säger SEB:s vd och koncernchef Johan Torgeby.

- Det gläder mig också att meddela att John Turesson blir ny landchef i Norge, vår näst största marknad efter Sverige. Både John och William är "bankers"med stort kundfokus och uppskattade ledare som bygger starka lag. Jag ser fram emot att arbeta närmare tillsammans med dem båda, fortsätter Johan Torgeby.

Liksom Investor meddelade under tisdagsmorgonen meddelar även SEB att Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikationsdirektör, som har arbetat i SEB i 28 år, nu lämnar banken för för att tillträda som kommunikations- och hållbarhetsdirektör hos Investor. Viveka stannar hos SEB till september 2018 och processen att hitta hennes ersättare har inletts.

- Viveka är en omtyckt kollega och lagspelare som har haft många roller inom SEB. De senaste 10 åren har hon framgångsrikt stärkt SEB:s varumärke liksom såväl den interna som den  externa kommunikationen. Vi önskar henne all lycka till i den nya rollen hos Investor, säger Johan Torgeby.

Hamilton rekryterar från SEB

$
0
0
Video

Hamilton rekryterar från SEB

Ylva Forsberg går från SEB till Hamilton, som därmed förstärker sitt erbjudande inom kapitalmarknad och publik M&A.

Hamilton har rekryterat Ylva Forsberg, meddelas i ett pressmeddelande. Ylva Forsberg kommer närmast från SEB Corporate Finance, där hon de senaste åren arbetat med kapitalmarknadstransaktioner och publik M&A. Dessförinnan var hon advokat på Roschier med inriktning på samma områden.

– Vi är mycket glada över att ha rekryterat Ylva Forsberg till Hamilton. Ylvas bakgrund som både legal och finansiell rådgivare i stora och komplexa kapitalmarknadstransaktioner är unik på den svenska advokatmarknaden, säger Emil Hedberg, partner i Hamiltons verksamhetsgrupp Kapitalmarknad.

– Genom rekryteringen stärker Hamilton sitt erbjudande inom kapitalmarknad och publik M&A ytterligare, vilka är centrala områden i vårt arbete med att bli den högst ansedda och mest eftertraktade affärsjuridiska rådgivaren i Sverige, säger Johannes Ericson, Managing Partner på Hamilton.

Ylva Forsberg får titeln Senior Associate och ansluter till Hamilton den 3 april 2018.

 

East Capital köper fastighet i Riga

$
0
0
Video

East Capital köper fastighet i Riga

Kapitalförvaltaren East Capital förvärvar logistik- och industripark i Riga.

East Capital meddelar idag att East Capital Baltic Property Fund III genomfört förvärvet av P5, en nybyggd logistik- och industripark i attraktivt läge i Riga, Lettland. Det totala transaktionspriset för fastigheten är 10,6 miljoner euro.

P5 är ett 13.800 kvadratmeter stort logistikkomplex bestående av byggnader med flera olika användningsområden och hyresgäster, belägen i kommunen Marupe mellan Rigas internationella flygplats och shoppingcentret Spice.

Fastighetskomplexet är fullt uthyrt, och de största hyresgästerna är budföretaget Venipak Latvija, logistikföretaget ACE Logistics Latvia och förpackningsföretaget Trypet SIA. 

P5-fastigheten har utvecklats av säljaren, PICHE, ett lettiskt företag inom fastighetsutveckling och byggnation med fokus på utveckling av industrifastigheter. 

- Efterfrågan på moderna lokaler som kombinerar logistik, lager och kontor är stor i Baltikum, och P5 är en välbelägen logistikfastighet som passar såväl små som medelstora företag. Närheten till kollektivtrafik gör det smidigt för företagens anställda att pendla till och från arbetet. P5 har utvecklats för att tillgodose hyresgästernas behov av nya och energieffektiva lokaler, något som fortfarande är en bristvara i det här segmentet, säger Madis Raidma, vd för East Capital Real Estate.  

Transaktionen finansieras av SEB och har genomförts under rådgivning av två aktörer på köpsidan, advokatfirman Vilgerts och KPMG. Säljaren representerades i sin tur av den internationella fastighetskonsulten Colliers International och advokatfirman FORT.  

Helena Levander ny styrelseledamot i Lannebo Fonder

$
0
0
Video

Helena Levander ny styrelseledamot i Lannebo Fonder

Den före detta finansanalytikern Helena Levander väljs in som styrelseledamot i Lannebo Fonders styrelse. "Jag ser fram emot att komma tillbaka till en bransch där jag började min karriär”, säger hon.

Helena Levander väljs in i Lannebo Fonders styrelse, förutsatt sedvanlig prövning av FI. 

"En av hennes spetskompetenser är värdeskapande genom ägar- och bolagsstyrning, inte minst som grundare av rådgivningsföretaget Nordic Investor Services där hon fortfarande sitter som styrelseordförande”, framgår det av fondbolaget i ett pressmeddelande.

I grund och botten är Helena Levander finansanalytiker och började sin yrkesbana på SEB:

- Jag ser fram emot att komma tillbaka till en bransch där jag började min karriär och som alltid legat mig varmt om hjärtat. Lannebo har ett starkt varumärke, bra människor och en förvaltning med hög kvalitet, vilket gör detta styrelsearbete extra inspirerande. Under våren kommer jag att sätta mig in i verksamheten och bekanta mig med teamet. I min roll som styrelseledamot i Lannebo Fonder hoppas jag kunna bidra med värdeskapande genom professionell bolagsstyrning, effektivt styrelsearbete och klokskap, säger Helena Levander i en kommentar.

Göran Espelund, medgrundare och idag arbetande styrelseordförande i Lannebo Fonder kommenterar tillsättningen:

- Vi är glada över att lyckats rekrytera Helena Levander till vår styrelse. Helena blir mycket värdefull för oss med sin gedigna erfarenhet. Hon kommer bland annat att tillföra ökat fokus på ägarstyrning som kommer gynna både oss som bolag men även stärka oss i vår ägarroll i de bolag vi investerar i.


"Banker måste se affärsnyttan med PSD2"

$
0
0
Video

PeterEkdahl_webb.jpg

Peter Ekdahl är MD på konsultjätten Accenture Strategy i Norden. Han arbetar främst med rådgivning för bank- och finanssektorn Foto: Press

"Banker måste se affärsnyttan med PSD2"

Svenska storbanker hanterar EU:s nya betaltjänstlag för mycket som en regelbörda, menar Accenture-konsulten Peter Ekdahl. "Compliance ger begränsade affärsmöjligheter" säger han.

Som Realtid.se tidigare berättat ser Peter Ekdahl – manager director på Accenture Norden Strategy – flera stora  bankutmaningar.

En av dem är EU:s nya betaltjänstdirektiv, PSD2. Lagen införs i maj i Sverige och ersätter PUL. Den innebär i huvudsak att europeiska banker, men även banker utanför EU med europeiska kunder, inte längre får hemlighålla kunders konto- och transaktionsdata.

Kunder kan välja att dela med sig av sådan information till exempelvis en fintech-app. Syftet är att stärka konsumentmakten och bryta bankernas monopolliknande ställning på finansmarknaden.

Fintech-startups kan bygga egna tjänster på datan. Ett exempel är SEB-delägda ekonomiappen Tink som redan använder bankkunders kontoinformation i sin lösning, genom samarbetsavtal med svenska storbanker. Finansbranschen har generellt kommit ganska långt med sina PSD2-förberedeler. Men Peter Ekdahl ser ändå orosmoln.

– De har en del arbete kvar och behöver skapa användbara affärsstrategier. Det finns en tendens att främst se PSD2 som en regelbörda och att banker investerar för mycket i compliance som ger begränsad affärsnytta, säger Peter Ekdahl till Realtid.se.

Han förordar så kallad "open banking" för att skapa affärsmässighet i PSD2. Nordea var först i Sverige med en sådan lösning. Banken sjösatte i slutet av förra året en plattform med öppna API:er; ett gränssnitt som delar konto- och transaktionsdata med fintech-startups och mer etablerade fintechbolag. Över 700 aktörer hade i december förra året registrerat sig på Nordeas plattform.

Gunnar Berger som ansvarar för plattformen på Nordea har tidigare sagt till Realtid.se att han vill skapa ett "Appstore för banktjänster" med hjälp av plattformen och att banken ska få fram tio egna fintech-produkter varje år.

– Open banking öppnar upp kanaler för att skapa nya lösningar i samverkan med fintechbolag, säger Peter Ekdahl som konsultat mycket åt Nordea sedan mitten på 90-talet.

Finns risk att fintech-startups tar med sig bankernas data och går, utan tanke på samarbete?

– Ja visst men det är ett större problem om bankerna försöker låsa in data. Rätta vägen är att öppna upp det här och se det som en strategiskt möjlighet, säger Peter Ekdahl.

– Det fanns liknande fenomen under dotcom-åren [på 90-talet] men de var trögare och tekniken för att skapa open banking-lösningar mot kunder var långt ifrån lika bra då som nu.

Nordea ligger i dag i framkant på området, men konkurrenterna arbetar i en liknande riktning. De har dock inte varit lika öppna med det. Swedbank har exempelvis ett open banking-projekt igång som presenterades i början av året. Banken har också närvaro på flera hubbar och har investerat i abonnemangsappen Mina Tjänster. Danske bank har, i främst Danmark, varit pionjär inom robotik och artificiell intelligens samt nya digitala tjänster i allmänhet, enligt Peter Ekdahl.

Många nordiska banker deltar även i "advisor boards" samt sponsrar och coachar fintech-aktörer. Allt fler banker startar också egna investeringsfonder som investerar i fintech eller delinvesterar i acceleratorprogram. Accenture har exempelvis ett program i London som involverar flera nordiska banker.

– De samverkar kring utveckling av nya lösningar och tjänster och har i programmen tillgång till varandra. Det är viktigt att samarbeta eller åtminstone ta intryck av fintech, säger Peter Ekdahl.

Flytten får Nordeas anseende att dippa

$
0
0
Video

Flytten får Nordeas anseende att dippa

Nordea tappar markant i anseende hos svenska allmänheten, och det är bland annat diskussionen om huvudkontorets flytt som ligger bakom försämringen. Inget motsvarande tapp i anseende återfinns hos någon av de andra storbankerna, visar en ny undersökning från Kantar Sifo.

 

Fem företag tappar markant i anseende, enligt undersökningen. Det är Nordea, H&M, Volkswagen, If och Ericsson. Däremot ökar Arla, Vattenfall och Ikea anseendet. Det visar Kantar Sifos undersökning Anseendeindex Företag 2018.

Allmänhetens utvärdering mäter anseendet hos ett urval stora medieintensiva företag samt några nischaktörer. Undersökningen täcker 42 företag i sju branscher samt en grupp med övriga företag.

Högst upp i undersökningen kommer Ikea med 80 i anseendeindex. Därefter följer AB Volvo med 76 samt Ica med 74.

Bland de fyra storbankerna har Handelsbanken det högsta anseendet. Resultatet är 54 i anseendeindex, en nedgång med 4 punkter sedan fjolårets undersökning då banken fick 58. 

SEB kommer på andra plats med 43 i anseendeindex, en uppgång med 1 punkt sedan fjolårets undersökning.

Swedbank på tredje plats med 34 i anseendeindex, en uppgång med 3 punkter sedan 2017. 

Nordea hamnar på sista plats inte bara bland storbankerna utan också bland samtliga undersökta företag, med -3 i anseendeindex, en kraftig nedgång med 23 punkter sedan 2017.

– Nordeas anseende rasar, samtidigt som vi inte ser någon generell nedgång i bank- och finansbranschen. Diskussionen om deras flytt av huvudkontoret har präglat den allmänna bilden av företaget det senaste året. När stämman beslutade om en flytt till Helsingfors, var detta var mitt under fältperioden. Det är en analysfaktor av flera att ta hänsyn till, säger Jonathan Wennö, affärsområdeschef på Kantar Sifo, i ett pressmeddelande.

Nordea är också det enda företag som landar på en notering under nollan, -3 i anseendeindex, vilket är 23 punkter under Fortum och 3 som båda ligger på 20.

– Ytterligare en faktor är att det är andra året i rad som Nordea backar i anseende, och det från en redan låg nivå. För de aktörer som går in i kriser med ett svagt anseende blir utgången alltid värre – och i värsta fall blir resultatet affärspåverkande.

Att gå in i kriser med starkt anseende ger bättre möjligheter till återhämtning, om man samtidigt visar ansvar och vidtar åtgärder på ett sätt som upplevs äkta och transparent.

–  Det är ett fullgott skäl att lyfta anseendet till affärsledningsnivå och arbeta strategiskt över tid med dess viktigaste byggstenar, säger Jonathan Wennö.

Ytterligare en bank vid sidan av de fyra storbankerna förekommer i undersökningen. Det är Danske Bank som får 37 i anseendeindex, (en nedgång med 2 punkter sedan i fjol), vilket placerar den före både Swedbank och Nordea.

Kantar Sifos Anseendeindex genomfördes för nionde gången och handlar inte bara om den svenska allmänhetens tilltro till eller intryck av ett visst företag. Det berättar också om vilken kvalitet och framgång svenskarna tillskriver företagen. Totalt gjordes 4 311 intervjuer och sammanlagt 17 494 utvärderingar av de berörda företagen, (en deltagare har kunnat utvärdera fler än ett företag).

"De riktade en pistol mot honom"

$
0
0
Video

ronibicer.jpg

Fintechentreprenören Ron Bicér lanserade sin första startup, Fakturabörsen, år 2010. Nu berättar han om arbetet med den nya Kreditz-appen, som bland annat ska förhindra bedrägerier.

"De riktade en pistol mot honom"

Startup-entreprenören Roni Bicérs vän skulle sälja en klocka på Blocket. Istället blev vännen pistolrånad på tre klockor, värda 400 000 kronor. Nu lanserar Roni Bicér ett filter mot liknande bedrägerier i form av en kreditapp som använder SEB-delägda Tinks bank-API:er.

Nystartade startupen Kreditz i Stockholm erbjuder en appbaserad så kallad "person-till-person"-lösning för kreditbedömning. Appen låter användaren bekräfta identitet och betalningsförmåga hos köpare på marknadsplatser såsom Blocket och Tradera. 

Tjänsten ska förhindra bedrägerier, enligt startupens grundare Roni Bicér som även är grundare av bolaget Fakturabörsen; en marknadsplats för fakturaförsäljning som han sålde i fjol till norska Logic. Han får inte avslöja köpeskillingen, men medger att en hel del av pengarna använts till att finansiera hans nya startup-projekt och appen Kreditz.  

Till hösten planerar han att genomföra en nyemission på mellan 30-50 miljoner kronor. Han hoppas att få in både svenska och amerikanska delägare verksamma inom tech och fintech.

Idén till Kreditz-appen fick han efter att hans kompis blev rånad.

– Han skulle sälja en dyrare klocka och dividerade under ett par veckor med en potentiell köpare som verkade trovärdig. De kom överens om att ses hemma hos min vän för att göra affären. Men när han öppnade dörren så stod det istället tre personer. En av dem riktade en pistol mot honom och sa "hej var är klockan?" och "du har säkert fler klockor". Han blev sedan rånad på totalt tre klockor till ett sammanlagt värde av 400 000 kronor, berättar Roni Bicér för Realtid.se.

Händelsen och vetskapen om att traditionell kreditupplysning från exempelvis UC bygger på data som är mellan 9-12 månader gammal. Roni Bicér menar att det är irrelevant information för Blocket-försäljare.

– Du vet inte vem du gör affärer med med så gammal data. Även om marknadsplatser för handel hela tiden växer och är framgångsrika så tappar de användare på grund av bedrägerier, säger han och fortsätter:

Stora potentiella målgrupper för Kreditz är därmed nämnda Blocket och Tradera. Men även telekom-bolag, serviceföretag och mäklare, enligt Roni Bicér, liksom rekryteringsbolag och arbetsgivare.

Återförsäljare av mobilabonnemang kan göra kreditupplysning direkt i butik på kunder. Mäklare kan avgöra om spekulanter är kreditvärdiga nog att lägga bud. Serviceföretag, exempelvis hantverkare och städbolag, kan snabbt stämma av beställares återbetalningsförmåga.

Vidare kan arbetsgivare använda appen för att kolla ekonomin hos arbetssökande. Det är särskilt relevant inom bland annat finansbranschen, tror Roni Bicér. Han tar ett hypotetiskt exempel med en bankchef som kanske vill göra en snabbkoll av arbetssökandens ekonomi. Roni Bicér tänker sig i första hand kandidater för högre befattningar och de som handskas med mycket pengar.

I inget av fallen belastas eller påverkas dock personens kreditvärdighet hos banker. Appen lämnar inga detaljuppgifter, utan ger ett betyg på hur bra likviditet man har på sitt bankkonto baserat på konto- och transaktionsdata som hämtas in via så kallade API:er. 

Detta är i enlighet med EU:s nya betaltjänstlag PSD2 som införs i maj i Sverige. Lagen innebär i korthet att europeiska banker, om kunden tillåter, måste dela med sig av konto- och transaktionsdata till exempelvis appföretag och fintechbolag som kan bygga egna lösningar på informationen. Kreditz är alltså ett exempel på det.

– Den nya lagen ger konsumenter bättre tillgång till data, bättre tjänster och ökade användarmöjligheter. Man kan jämföra med den amerikanska finansmarknaden som länge varit mycket mer konkurrensutsatt än den europeiska. Banker i USA har aldrig varit emot tredjepartslösningar, säger Ron Bicér.

Med Kreditz-appen kan du kolla om personen som vill köpa exempelvis din bil eller klocka har betalningsförmåga. Tjänsten använder sig av en betygskala från 0-10. Noll i betyg innebär i huvudsak att den potentiella köparen har en sämre ekonomisk historik än genomsnittet. Betyg på mellan 1-3 är knappt godkänt, 4-6 är lika med relativt god ekonomi och 7-10 mycket god.

Appens algoritm samlar främst in inkomstdata. Men den analyserar också konsumtionsmönster och vart en persons pengar tar vägen; till exempel om de hamnar på casinokonton, vilket ger sämre betyg. Den tar även hänsyn till räntenivåer. Algoritmen gör också körningar baserat på en baspopulation i befolkningen. Roni Bicér har ansökt om patent för systemet.

– Våra algoritmer är byggda av Magnus Källhager som är interimistisk kreditchef på Skandiabanken och som även har utvecklat [analys]modeller inom banksektorn. Appen kan beskrivas som ett filter mot bedrägerier.

Bolaget är den första icke-banken som ansluter sig till Tinks API:er. SEB-delägda Tink var tidiga med att API-koppla sin egen ekonomiapp med samtliga svenska storbanker. Ett API är ett datadelande gränssnitt, alltså en slags plattform för informationsdelning mellan två eller flera parter.

Tink hämtar till exempel in bankers konto- och transaktionsdata via API:er och baserar sin apptjänst på denna information som bland annat ger användaren överblick över sina bankkonton och utgiftshistorik samlat på ett ställe

– Det är dumt att göra det själv när Tink gör det så bra. Man betalar en avgift till dem baserat på antalet appanvändare, säger Roni Bicér till Realtid.se.

Genom Tinks API:er har Kreditz nu uppkoppling mot totalt 300 banker i Europa. Startupen har även anslutit sig till API:er i USA och är därmed "direktlina" till ytterligare 1 200 amerikanska banker. USA är även bolagets målmarknad.

– Vi har inte gått live i USA än, men öppnar snart upp en betaversion där. Vi är även med i Nordeas Open Banking-projekt [som syftar till att skapa en bankplattform med ett "Appstore" för banktjänster], säger Roni Bicér

Roni Bicér och Fakturabörsen

Roni Bicér är född och uppvuxen i Uppsala och började år 2000 på Nordea. Han blev därefter försäljningschef på E-trade Sverige och fick senare motsvarande uppdrag på Ancoria Insurance.

Han lämnade finanssektorn för att han "ser större organisationer som självgående organismer som tar sig fram bra men långsamt. Även om man tar bort en kugge så tar den sig fram. Men jag har alltid haft mycket idéer, jag har alltid varit entreprenöriellt lagd och gillar att göra sånt som kan skapa nytta", säger han.

2010 lanserade han den egna startupen Fakturabörsen och fick tre år senare in norska Schibsted som finansiär och delägare. Tjänsten gick ut på att sälja fakturor på en marknadsplats – istället för att gå till factoringbolag "och betala fem procent i ränta per månad", enligt Roni Bicér. Den fick 1 000 kunder, främst små och medelstora företag såsom städbolag och hantverkare, och finansierade fakturor för 2 miljarder kronor. 

Han lät även investmentbolag och hedgefonder att ta positioner i fakturorna för att ge dem bättre ränta, än vad många obligationer gav vid tiden. 2016 köpte han ut Schibsted från Fakturabörsen då de "hade lite olika åsikter om vägen framåt". Koncernen ville satsa ännu mer online och införliva lösningen i sitt ekosystem av egna tjänster, medan Roni ville gå mot större kunder och jobba mot bokföringsprogram och ekonomisystem.

Förra året sålde han slutligen Fakturabörsen till norska fakturasystem-bolaget Logiq som har 200 miljarder i fakturavolym årligen. Roni får inte nämna vad han sålde sitt bolag för, då Logiq inte är ett publikt bolag.

Lägre resultat för SEB

$
0
0
Video

Johan_Torgeby_534_0.jpg

SEB:s vd Johan Torgeby.

Lägre resultat för SEB

SEB presenterar ett rörelseresultat på 5,3 miljarder kronor vilket är 5 procent lägre än första kvartalet 2017 och 14 procent jämfört med föregående kvartal.

I dag presenterar SEB första kvartalsrapporten för 2018. Vd Johan Torgeby skriver att ”det rådande marknadsläget och den säsongsmässiga inbromsningen” gav ett rörelseresultat på 5,3 miljarder kronor, vilket var 5 procent lägre än första kvartalet 2017 och 14 procent lägre jämfört med föregående kvartal.

Räntenettot ökade med 6 procent till 5 miljarder kronor trots att myndighetsavgifterna ökade till 625 miljoner kronor då resolutionsfondavgiften ökade till 12,5 baspunkter under 2018. Räntenettot var dock 4 procent lägre jämfört med fjärde kvartalet 2017 då det uppgick till 5,2 miljarder kronor.

"Provisionsnettot påverkades av lägre företagsaktivitet liksom sämre utveckling på börserna", skriver Johan Torgeby. Provisionsnettot minskade med 11 procent till 4,2 miljarder kronor, vilket även var 1 procent lägre än motsvarande kvartalet 2017.

Rörelsekostnaderna för oförändrade jämfört med första kvartalet förra året och uppgick till 5,4 miljarder kronor, men kan jämföras med fjärde kvartalet då dessa uppgick till 5,6 miljarder kronor.

”Vi är fast beslutna att hålla vårt kostnadstak på 22 miljarder kronor för 2018”, skriver Johan Torgeby.

SEB:s nettokreditförluster uppgick till 109 miljoner kronor. Med en kärnprimärkapitalrelation på 19 procent nådde räntabiliteten 11,6 procent.

”Vi har en buffert på 230 baspunkter över vår skattning av myndigheternas kapitalkrav på 16,7 procent”, skriver Johan Torgeby.

Styrelseproffset Sara Öhrvall får chefsroll på SEB

$
0
0
Video

Ohrvall_Sara_440x380_1_2.jpg

Sara Öhrvall. Foto: SEB

Styrelseproffset Sara Öhrvall får chefsroll på SEB

Sara Öhrvall blir chef för digitalisering, kundupplevelse och kommunikation på SEB och ska ingå i bankens ledningsgrupp. Hon blir även kommunikationschef och efterträder avgående Viveka Hirdman-Ryrberg som går till Investor.

Sara Öhrvall är sedan tidigare ledamot i SEB:s och Investors styrelse samt Bonniers styrelser. Men förra veckan meddelande hon att hon inte ställer upp för omval i de två sistnämnda. 

Hon ville då inte specificera orsaken, men att sa till Di att det berodde på att hon fått ett nytt uppdrag som hon inte kunnat tacka nej till. Nu står det klart att hon alltså syftade på sin nya chefsroll på SEB inom digitalisering, kundupplevelse och kommunikation.

Sara Öhrvall efterträder även Viveka Hirdman-Ryrberg som nyligen meddelade att hon lämnar SEB efter 28 år. Mellan 2009-2018 var hon kommunikationschef. Viveka Hurman-Ryrberg blir istället ny kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Investor som liksom SEB ingår i Wallenberg-sfären.

Sara Öhrvall ska nu ta över ansvaret för bankens marknads- och kommunikationsavdelning. Viveka Hirdman-Ryrberg kvarstår dock som chef för enheten till och med september i år. 

Sara Öhrvall får därefter dock en bredare roll än vad hennes företrädare haft. Rollen sammanfattas i den nya titeln "chef för digitalisering, kundupplevelse och kommunikation".

"(…) Hon kommer att leda SEB:s arbete med att sätta strategier och finna tillväxtmöjligheter i skärningspunkten mellan kundbehov, nya tekniska lösningar och avancerad dataanalys. Sara är en av Sveriges mest erkända digitala strateger. Hon tar alltid utgångspunkt i ett tydligt kundperspektiv och med djup insikt om kraften i långsiktigt kritiska omvandlingstrender. Hon känner oss väl och tar med sig en mängd handfast kunskap till SEB (…) , kommenterar bankens vd Johan Torgeby.

Sara Öhrvall uppges ha stor erfarenhet av digital transformation, produktutveckling och kommunikation. Hon är även ledamot i Umeå universitet och Vinnova. Till Di sa hon förra veckan att hon eventuellt kommer att avsäga sig omval även i dessa styrelser för att kunna fokusera helhjärtat på sitt nya SEB-uppdrag.

– I ett finansiellt landskap som påverkas av disruptiva teknikkrafter ser jag fram emot att bli en del av SEB-teamet för att forma och utveckla en framtida bankupplevelse som möter snabbt växande kundförväntningar. Banker verkar i en komplex miljö där förtroende och transparent kommunikation är avgörande för att lyckas. Jag ser verkligen fram emot att koppla ihop det övergripande ansvaret för SEB:s digitalisering, kundupplevelse och kommunikation med min bakgrund i att driva digital transformation, kommenterar Sara Öhrvall.

LeoVegas rekryterar CFO med SEB-bakgrund

$
0
0
Video

LeoVegas rekryterar CFO med SEB-bakgrund

LeoVegas rekryterar Stefan Nelson, med bakgrund inom SEB, som ny CFO.

Stefan kommer närmast från en roll som Director inom SEB Corporate Finance, och tillträder den 22 augusti i år i samband med att Viktor Fritzén träder in i sin nya roll som Senior Advisor, skriver Leo Vegas i ett pressmeddelande.

Stefan Nelson har nästan 20 års erfarenhet inom finans och ekonomi, bland annat som aktieanalytiker av spelsektorn, vilket medför en god kunskap om branschen som helhet, från de större trenderna till den operativa verksamheten och produkten.

Detta i kombination med en bred erfarenhet inom M&A kommer göra Stefan till en nyckelspelare för LeoVegas framöver, säger Gustaf Hagman, VD och Koncernchef LeoVegas Mobil Gaming Group:

– Jag är extremt glad att kunna rekrytera Stefan Nelson som ny CFO till LeoVegas. Med sin djupa kompetens inom finans, ekonomi samt känsla för både business och spelindustrin i kombination med att under lång tid varit Sveriges vassaste spelanalytiker, så blir Stefan ett tillskott till ledningsgruppen och min högra hand. Stefans breda och djupa kunskap inom M&A kommer också komma oss till godo framöver. Vidare letade jag efter en person som har ett unikt gehör för siffror och förmågan att se dem i rätt sammanhang. Den gåvan har Stefan.

Stefan Nelson kommenterar:

– Jag tycker att det ska bli oerhört stimulerande att börja arbeta på LeoVegas, ett av de snabbast växande bolagen på Stockholmsbörsen. I egenskap av min roll på SEB var jag med och ledde LeoVegas börsnotering 2016, och känner bolaget och ledningsgruppen väl sedan dess. LeoVegas har på ett imponerande sätt uppnått en ledande position i en stor och snabbrörlig bransch som fortfarande befinner sig i en tidig utvecklingsfas. Jag är djupt imponerad av bolagets unika företagskultur som är den kanske viktigaste förklaringen till dess framgångar, och ser fram emot att vara med och bidra på den fortsatta tillväxtresa som Gustaf och hans team stakat ut för framtiden, säger Stefan Nelson.

 

SEB öppnar kontor i glashuset vid Slussen

$
0
0
Video

glashuset_SEB.jpg

SEB-kontoret vid Slussen i Stockholm öppnar i februari nästa år. Foto: Erik Lefvander/Atrium Ljungberg

SEB öppnar kontor i glashuset vid Slussen

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har tecknat ett hyresavtal med SEB som ska öppna ett rådgivningskontor på drygt 800 kvadratmeter i det karaktäristiska glashuset vid Slussen i Stockholm.

SEB kommer att etablera sig på dryga 800 kvadratmeter i glashuset vid Slussen. Kontoret kommer att kunna erbjuda rådgivning såväl digitalt som personligt via bokade möten. Kontraktet är på fem år och inflyttning beräknas ske i februari 2019.

– Vi är mycket nöjda med vår kommande etablering i Glashuset. Det fantastiska huset är lättillgängligt för våra kunder och vi ser Slussen som en naturlig knutpunkt på Söder och för söderort, säger Pär Björn, regionchef på SEB.

Glashuset är en av Stockholms mest kända byggnader belägen precis vid Stockholms inlopp. Här finns sedan tidigare hyresgäster såsom Tengbom, Wingårdhs, Ecster, Proventus och HiQ. I mars skrevs även avtal med co-workingaktören Convendum om dryga 5 000 kvadratmeter i fastigheten, skriver Atrium Ljungberg i ett pressmeddelande.

Atrium Ljungberg satsar stort på Södermalm och förvärvade under 2017 fastigheter vid såväl Slussen som Medborgarplatsen.

– Vi är väldigt glada att SEB väljer att flytta in i Glashuset, säger Camilla Waxin, uthyrare på Atrium Ljungberg.

– Just nu sker det mycket i området och vi är säkra på att framväxten av Nya Slussen kommer att lyfta området ännu mer framöver. SEB:s etablering är ytterligare ett kvitto på platsens attraktivitet.

Hyresavtalet med SEB är ett så kallat grönt hyresavtal - en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.


SEB:s strategichef går till Nordnet

$
0
0
Video

SEB:s strategichef går till Nordnet

Nordnet rekryterar SEB:s strategichef Rasmus Järborg, som haft ansvaret för banken digitala kanaler. På Nordnet kommer han axla rollen som Chief Product Officer.

På Nordnet kommer Rasmus Järborg bli ny Chief Product Officer, med övergripande ansvar för bolagets produktutveckling, digitala kanaler och design.

Järborg har en lång erfarenhet från finansbranschen, han har förutom SEB arbetat på den globala investmentbanken UBS.

– Rasmus huvuduppdrag är att öka takten i vår produktutveckling och på allvar realisera ambitionen om att skapa kundupplevelse inom sparande och investeringar. Det handlar bland annat om att bygga ut våra digitala rådgivningstjänster och att utveckla webbsidan för sparande på nordisk basis, säger Nordnets vd Peter Dahlgren i ett pressmeddelande.

Rasmus Järborg börjar på Nordnet under hösten 2018.

Finanschefernas optimism oroar experter

$
0
0
Video

Finanschefernas optimism oroar experter

Finanschefernas optimism oroar experter, Batljans SBB siktar på 40 miljarder till 2023, Starbreeze hemlighöll insiderinformation och Myndigheter föreslås få vetorätt om utländska uppköp. Det är några av rubrikerna denna morgon den 5 december.

Finanscheferna är fortsatt optimistiska – väcker oro
Undersökning Finanscheferna ser fortsatt optimistiskt på framtiden men den uppgående trenden avtar i styrka. Den expansiva agendan fortsätter och investerings- och anställningsviljan bland svenska företag ligger fortfarande i topp jämfört med övriga EU-länder. Den största risken är fortsatt brist på kvalificerad arbetskraft, både för svenska företag och generellt i Europa.
Det framgår av Deloitte/SEB CFO Survey som genomförs två gånger per år. Dagens Indsutri har pratat med Henrik NIlsson, partner på Deloitte:
– Frågan vi ställer oss är om företagen verkligen har så bra förutsättningar eller om det finns risk att man underskattar den nedgång som vi nu redan börjar se, säger Henrik Nilsson till Di.

Batljans SBB siktar på 40 miljarder till 2023
Fastigheter SBB:s fastighetsbestånd har vuxit till 25 miljarder två år snabbare än planerat. Fastighetsvärlden berättar att grundaren Ilija Batljan nu siktar på 40 miljarder till år 2023.
– Samhällsbyggnadsbolaget är en cash-maskin. Vi kommer att leverera en utdelning, 40 procent, även om vi fortsätter att växa, sa Ilija Batljan när han hälsade välkommen till bolagets välbesökta kapitalmarknadsdag i den omtalade fastighet på Karlbergsvägen 77 som bolaget håller på att förvärva för att bygga om till skola, säger Ilija Batljan.
Han siktar även på en förflyttning av bolaget till börsens huvudlista under 2019.

Starbreeze hemlighöll insiderinformation
Börs Dagens Industri har tagit del av handlingar som visar att spelbolaget Starbreeze den 15 november beslutadeatt inte offentliggöra information som senare presenterades i pressmeddelanden om vinstvarning och vd-byte. Samma dag sålde vd:n och finanschefen aktier.

Myndigheter föreslås få vetorätt om utländska uppköp
Politik Svenska myndigheter ska få vetorätt vid utländska uppköp av onoterade bolag som sysslar med något som har med Sveriges säkerhet att göra. Det föreslår Stefan Strömberg, statlig utredare.
– Försäljning och utkontraktering leder ofta till en relation med en flerbottnad motpart. Man behöver ha kontroll på hemligt material så man vet vad som händer då man till exempel anlitar ett företag i Sverige som använder ett företag i ett annat land. Det var det som hände med Transportstyrelsen, säger Stefan Strömberg, still Svenska Dagbladet.

Wall Street rasade – Dow Jones föll 800 punkter
Börs Dow Jones tappade runt 800 punkter, 3,1 procent, och Nasdaqs kompositindex föll 3,8 procent. Dow Jones Transportation Average hade sin sämsta dag någonsin och bank- och finanssektorn tappade 4,4 procent, sammanfattar Dagens Industri. 
Euforin över en vapenvila och hopp om en lösning för handelskriget mellan Kina och USA blev kortvarig.
Bank och finans var den sektor som tappade mest med Bank of America ner 5,4 procent, Morgan Stanley ner 5,1 procent, Citigroup ner 4,4 procent och Wells Fargo ner 4,5 procent.

Fidelity och Nasdaq investerar i ny kryptobörs 
Valuta Den nya kryptovalutabörsen ErisX har tagit in 27,5 miljoner dollar, motsvarande 247 miljoner kronor, från bland annat fondjätten Fidelity Investments och börsoperatören Nasdaqs riskkapitalenhet.
De nya pengarna ska användas till att rekrytera personal och bygga ut infrastrukturen, enligt vd Thomas Chippas, rapporterar Reuters.
Förutsatt godkännande av tillsynsmyndigheter, planerar ErisX nästa år att börja erbjuda kryptovalutor, inklusive bitcoin, via terminer och på spotmarknader.

Hancaps vd och finanschef har sagt upp sig
Börs First North-listade Hancaps vd Peter Kollert samt finanschef Hans Aulin har sagt upp sig från sina respektive befattningar.
Det framgår av ett pressmeddelande.
Peter Kollert utsåg till ny vd i juni i år och då utsågs även Rickard Dahl till finanschef. Rickard Dahl avgick i september och så sent som den 25 oktober utsågs Hans Juhlin till ny finanschef. 
Under hösten har även stora delar av styrelsen bytt ut och i slutet av augusti fick bolaget ett likviditetstillskott från storägaren Per Helander.
Styrelseledamoten Mark Baljeu har utnämnts till tillförordnad vd. Hans Aulin, som tillträdde i oktober 2018, kommer att ersättas av Peter Hermansson som tillförordnad finanschef.
 

“Ett globalt pris på koldioxid står högst på önskelistan”

$
0
0
Video

“Ett globalt pris på koldioxid står högst på önskelistan”

En snabb men kontrollerad omställning som drivs av medveten politik och transparent prissättning av klimatrisker. Det önskar sig veckans fredagspanel, med adress till såväl finansbranschen som politikerna på klimatmötet i Katowice.
Panelister: Karl-Oskar Olming, SEB, Carina Silberg, Alecta, Helena Mueller, Doconomy, Karin Stenmar, Folksamgruppen.

Karl-Oskar Olming, chefsstrateg hållbarhet SEB

Hur kan finansbranschen bidra till klimatsmarta investeringar?
– Samhället står för omfattande investeringar för att ställa om till en så kallad low carbon economy och detta måste finansieras både genom lån och eget kapital. Genom att gemensamt definiera och förstå vad som är klimatsmarta investeringar och klimatrelaterade risker, både fysiska och omställningsrisker, kan finansbranschen både prissätta finansieringen bättre och skifta portföljen mot mer klimatsmarta investeringar. Det viktiga är att marknaden är överens om definitioner och benchmarks för att finansiella produkter ska kunna utvecklas på bred front.

Vad händer när fossilbubblan spricker, blir investeringar värdelösa?
– Olika verksamheter kommer påverkas på olika sätt över tid genom ökade fysiska risker och omställningsrisker som påverkas av både politik, teknologiskiften och preferenser bland konsumenter och företag. Ju bättre investerare blir på att prisa in dessa risker i prissättningen desto mer kommer vi troligtvis att få se andra värderingar av bolag i koldioxidintensiva sektorer. Den här förändringen har redan börjat, men lagar eller teknologiskiften kan komma att snabba på utvecklingen.

Vad skulle behövas för ökade klimatinvesteringar?
– Utmaningen idag är att effekten av hur människor och företag påverkar klimatet inte har fått ett pris. Ur det perspektivet skulle tex ett globalt pris på koldioxid och andra växthusgaser göra klimatsmarta investeringar ännu mer attraktiva och samtidigt begränsa en del koldioxidintensiv verksamhet. Tills det sker så är politiska beslut och lagar viktiga för att driva på utvecklingen, men det bör ske på så hög nivå som möjligt och det är därför COP24 i Katowice är så viktigt.

Carina Silberg, hållbarhetsansvarig Alecta

Hur kan finansbranschen bidra till klimatsmarta investeringar?
– Vi vill genom våra investeringar vara med och påverka och hjälpa bolagen att ställa om sina affärsmodeller och strategier, och driver på för ökad transparens. Bland annat är vi med i ett initiativ för att påverka de 100 största utsläpparna, som återfinns bland annat inom fordonsindustrin. Vi investerar en hel del i gröna obligationer, och jag tror att ju mognare den marknaden blir desto tydligare kommer de gröna obligationerna riktas till att finansiera omställningar av affärsmodeller.

Vad händer när fossilbubblan spricker, blir investeringar värdelösa?
– Ja, det finns anledning att vara orolig för det. Därför handlar det arbete som sker inom EU och på global nivå om att undvika att det ska bli en bubbla, för när den i så fall spricker får det konsekvenser för den finansiella stabiliteten. Även om Alecta inte har oljebolag bland innehaven, påverkas andra bolag också sett till energianvändning eller genom att kundsegment och behov förändras, följdverkningarna skulle bli stora för samhällsekonomin om många bolag skulle slås ut. För att undvika en bubbla måste omställningen ske snabbt men kontrollerat, så att det inte blir en chockeffekt. Politisk förutsägbarhet är a och o.

Vad skulle behövas för ökade klimatinvesteringar?
– Fyra saker: Högst på listan står ett globalt pris på koldioxid, det skulle underlätta enormt för vår värdering och bolagens budgetering. För det andra behövs ökad tydlighet när de gäller ländernas energiplaner. För det tredje behöver vi en taxonomi för hållbarhet, det vill säga en klassificering av vad som bidrar till övergripande hållbarhetsmål. Ett sådant projekt pågår inom EU, och första etappen handlar om just klimatomställningen. För det fjärde behöver vi bättre data från bolagen när det gäller deras klimatpåverkan och de behöver beskriva hur de tänker kring olika scenarier.

Helena Mueller, medgrundare och arbetande styrelseordförande, Doconomy

Hur kan finansbranschen bidra till klimatsmarta investeringar?
– En stor och viktig del är att styra om pensionskapitalet så att det placeras i fossilfria bolag. Det svenska sparandet i energiproducerande bolag på världens börser, motsvarar ungefär 8 ton koldioxidutsläpp per person och år. Då är inte utsläppen från de fossila reserverna ens medräknade. Vi har 12 år på oss att flytta allt kapital från brunt till grönt. Banker och fondbolag behöver därför förenkla och vässa sin kommunikation kring de verkliga effekterna av en fondinvestering. Vi har traditionellt sett stirrat oss blinda på finansiell data. Det krävs utökad rapportering av de resultat som faktiskt uppnås också för människor och planeten, för att vi bättre ska kunna engagera och öka människors klimatsmarta sparande.

Vad händer när fossilbubblan spricker, blir investeringar värdelösa?
– Utvecklingstrenden är tydlig, fossila aktier har fallit kraftigt under flera år eftersom de på allvar utgör en av de största riskerna man som investerare kan ha. Fossila resurser brottas med motgångar och jag tror att vi alla förstår att på lite längre sikt finns inga värden att hämta där. Vi ska istället öka takten när det gäller olika typer av initiativ för förnybar energi där exempelvis Kina är ett föregångsland och vi andra måste följa efter.

Vad skulle behövas för ökade klimatinvesteringar?
– Vi ser trendbrott och en kraftig ökning av investeringar inom sol, vind och clean tech. Därtill behöver vi ett globalt pris på koldioxid och gemensamma riktlinjer för hur innehavet och resultatet från en investering kan presenteras för spararen. Här är EU:s kommande taxonomi för hållbar finansiering en viktig del. Fondspararen måste kunna jämföra fonder också ur klimat och hållbarhetssynpunkt och det är framför allt viktigt att kunna se och förstå resultatet av en investering, också ur klimat- och samhällssynpunkt. Politiken måste skapa effektiva ramverk, företagen måste förstå att detta är en affärsmöjlighet och ställa om från grunden och konsumenterna måste på allvar premiera det hållbara valet.

Karin Stenmar, hållbarhetschef Folksamgruppen

Hur kan finansbranschen bidra till klimatsmarta investeringar?
– Folksamgruppen har investerat över 25 miljarder hittills i förnybar energi och hållbar infrastruktur runt om i Sverige, men även globalt för att nå Agenda 2030-mål. Det gör oss till en av världens största investerare i gröna obligationer. Vi påverkar företagen vi äger genom att lyfta TCFD (Task force on climate related financial disclosure) i bolagsdialoger och -stämmor. Ett annat exempel är samarbetet med Climate Action 100+ där vi tillsammans med andra investerare påverkar företagen med störst klimatpåverkan i världen.

Vad händer när fossilbubblan spricker, blir investeringar värdelösa?

– Den risken finns, men vi arbetar för en kontrollerad omställning genom att påverka bolag vi är med och äger att själva ställa om till en fossilfri värld. Vi väljer även helt bort bolag och investerar exempelvis inte i bolag med mer än 30 procent av omsättningen från kol.

Vad skulle behövas för ökade klimatinvesteringar?

– Den inkommande regeringen behöver möjliggöra för oss att fortsatt kunna investera i gröna obligationer i kommunerna och göra infrastruktur till en egen kapitakravsklass så att vi kan stödja klimatomställningen i den kommande tjänstepensionsregleringen.
Om politikerna vill möjliggöra för pensionskapitalet att stödja klimatomställningen behöver besluten vara konsistenta och stödja investeringar i den omställning som behövs, exempelvis rörande elnäten som behöver uppgraderas för att klara elektrifiering och hantera mer förnybar el.
Det är bra att EU beslutat målet om noll nettoutsläpp till 2050 och som en del av EU-paketet En hållbar finansmarknad händer mycket; den så kallade taxonomiförordnigen skulle exempelvis på ett tydligare sätt ta hänsyn till institutionella investerares påverkansarbete inom aktiviteter som kan klassificeras som miljömässigt hållbara.

ÅF lägger bud på Pöyry

$
0
0
Video

ÅF lägger bud på Pöyry

ÅF lägger bud på Pöyry, FI:s ledning lade locket på när experter hittade fel hos SEB och Swedbank, Handelsbanken Fonder och AP4 köper aktier i Cellink och EQT nära att sälja av veterinärsjätte. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.

ÅF lägger bud på Pöyry
M&AÅF går samman med Pöyry PLC, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. Bolagen slås i hop för att "bilda ett ledande europeiskt ingenjörs- och konsultbolag". ÅF kommer att lämna ett bud på det finska bolaget om 10,20 euro per aktie, vilket värderar Pöyry
 till 611 miljoner euro. Budet motsvarar en premir om 45,7 procent jämfört med 7 euro, vilket var stängningskursen för Pöyry på Nasdaq Helsinki den 7 december. det motsvarar även en premir om 36,2 procent jämfört med 7,49 euro som är genomsnittskursen under de tre senaste månaderna. det motsvarar även en premie om 60,3 procent jämfört med 6,36 euro som är genomsnittskursen under de tolv senaste månaderna. Styrelsen rekommenderar budet. Större aktieägare som totalt äger 52,3 procent av aktier och röster i Pöyry har accepterat budet. Erbjudandet är till fullo finansierat genom kreditfaciliteter från SEB och Handelsbanken.
Efter sammanslagningen kommer det gemensamma varumärket bli ÅF-Pöyry.
Det sammanslagna bolagets vd och koncernchef kommer att vara Jonas Gustavsson, och huvudkontoret kommer att ligga i Stockholm.

FI hittade fel hos SEB och Swedbank rörande penningtvätt
Panamadokumenten Finansinspektionen inledde en utredning av de svenska storbankerna efter att de så kallade Panamadokumenten avslöjat omfattande skatteflykt kopplat till advokatfirman Mossack Fonesca. SvD hänvisar till en hemlig promemoria från våren 2017 som avslöjar att utredarna hittade allvarliga brister i hur SEB och Swedbank arbetade för att motverka penningtvätt. "Undersökningsgruppen anser att båda bankerna har åsidosatt sina skyldigheter enligt penningtvättslagen. FI ska då ingripa. Undersökningsgruppen föreslår att områdescheferna beslutar att ta vidare ärendena till chefsjuristen för sanktionsprövning”. Om SEB står det att ”Bankens konton och betaltjänster kan utnyttjas för att få offentliga kontrakt genom bestickning i länder med hög korruption” samt att banken inte var samarbetsvillig på att lämna ut information. Enligt experterna hade Swedbank för dåliga kunskaper om vilka deras egna kunder var, samt att de hade missat att rapportera in flera misstänkta fall av pågående penningtvätt till polisen. Experterna ville alltså utdöma böter eller varning men myndighetens ledning valde dock att avsluta utredningen utan några påföljder.

Handelsbanken Fonder och AP4 köper aktier i Cellink
Fonder Cellinks grundare Erik Gatenholm, Gusten Danielsson, Héctor Martinez och Jockum Svanberg har sålt B-aktier i Celiink till Handelsbanken Fonder och Fjärde AP-fonden för att återbetala lån som tagits för att finansiera förvärv av aktier i samband med börsintroduktionen av Cellink år 2016. Gusten Danielsson och Jockum Svanberg gör också försäljningen för att kunna delta i det föreslagna optionsprogrammet. Totalt förvärvade Handelsbanken och fjärde AP-fonden 167 577 B-aktier av kvartetten grundare. Efter försäljningen äger de grundande aktieägarna totalt 59 procent av kapitalet och 71 procent av rösterna.

Asienbörserna backar
Börs Japanska Nikkei backar 2,2 procent i måndagshandeln. Seolbörsens breda Kosdaq är ned 2,5 procent medan storbolagsindex Kospi 200 har en nedgång på 1,5 procent. Vid sex-tiden på måndagen handlas Shanghaibörsen ned 0,8 procent medan Hong KOngs Hang Seng är ned 1,5 procent, rapporterar DI.

EQT nära att sälja av veterinärsjätte
Riskkapital EQT är nära en affär att sälja av en minoritetspost i det större portföljbolaget, brittiska Indenpendence Vetcare Group, enligt DI. Enligt tidningen som hänvisar till en källa är det inte aktuellt att sälja av hela innehavet då det inte finns en köpare som skulle kunna betala så mycket som EQT vill ha för IVC. Enligt DI vill EQT ha omkring 2,5 miljarder pund, närmare 29 miljarder kronor för hela IVC. Två EQT-fonder, den sjätte och den sjunde, kontrollerar IVC tillsammans.

Avanza och SBAB vinner utmärkelser
SKI:s undersökning Avanza meddelar under måndagsmorgonen att man vunnit utmärkelsen Sveriges nöjdaste kunder i kategorin sparande i den årliga undersökningen som genomförs av Svenskt Kvalitetsindex (SKI).  
”Vårt absolut viktigaste mål är just nöjda kunder, det är själva grunden i vår affärsmodell, och därför känns det helt magiskt att vi för nionde året i rad kunnat leva upp till våra kunders höga förväntningar. I år har vi dessutom passerat 800 000 kunder och ser därför också resultatet som ett kvitto på att vi lyckats hantera den stora tillväxten utan att kundupplevelsen blivit lidande”, säger Rikard Josefson, vd Avanza.
SBAB vann utmärkelsen för Sveriges mest nöjda fastighetslånekunder 2018. SBAB skriver att man fått ett betyg på 74 inom kundnöjdhet, vilket ligger före snittet för branschen som är 69,1 och även en bra bit före närmaste konkurrent. Även inom ”lojalitet” har SBAB högst värde, 76,7, framgår det av ett pressmeddelande. "Fantastiskt roligt. Ett kvitto på att fokus, gediget kunnande och satsning på kundmötet lönar sig. Vi är experter på bostadsfinansierings- och fastighetslån och det visar sig glädjande nog i kundnöjdhet, säger Klas Danielsson, vd på SBAB.

Två ledamöter lämnar Starbreeze
Börs och Ekobrott Ledamöterna Ulrika Hagdahl och Åsa Wirén lämnar Starbreeze styrelse med omedelbar verkan, enligt ett pressmeddelande. Bolaget har därmed inte en beslutsför styrelse fram till att bolagsstämman valt nya ledamöter. Personen som är misstänkt för grovt insiderbrott i bolaget anhölls i onsdags men åklagare Thomas Langroth beslutade senare att släppa den misstänkta, enligt ett twitterinlägg från myndigheten.

Nishbankerna utmanas av de stora aktörerna

$
0
0
Video

Nishbankerna utmanas av de stora aktörerna

Personlig service utmanar digitala tjänster, visar årets undersökning av kundernas nöjdhet med bankerna. Svenskt Kvalitetsindex presenterar i dag vinnarna i årets kartläggning.

Årets undersökning från Svenskt Kvalitetsindex för bolån, fastighetslån, privatlån och sparande visar att de digitala och mer nischade bankerna har fortsatt hög kundnöjdhet, men utmanas av stora aktörer som Handelsbanken, SEB, Nordea, Swedbank och Länsförsäkringar. Personlig service utmanar digitala tjänster. detta framgår av ett pressmeddelande.

De mer traditionella aktörerna stärker sin position genom att erbjuda en kombination av digitala tjänster och service, fysiska möten och personlig kontakt i högre utsträckning, vilket påverkat kundnöjdheten i positiv riktning.

Sedan 2016, då kundnöjdheten för samtliga aktörer rörde sig neråt, har det skett en försiktig återhämtning i branschen vilket är i linje med höstens stora studie om bankbranschen som publicerades i början av oktober.

– Vi har ju sett en förflyttning mot digitala, nischade tjänster men årets resultat tyder på att pendeln kanske håller på att svänga tillbaka. Nischbankerna och det digitala aktörerna uppfattas fortfarande som enkla, men hur länge räcker det som konkurrensfördel när personlig service får större betydelse?, säger Johan Parmler, vd på Svenskt Kvalitetsindex.

För sparandemarknaden är Avanza för nionde året i rad på topp, följt av Länsförsäkringar Bank.

Kundnöjdheten för produktsegmentet sparande går totalt sett ner jämfört med föregående år, framgår det av undersökningen. En förklaring, enligt SKI, till nedgången är att branschen som helhet får lägre resultat för produktkvalitet och service, två områden som är viktiga för nöjdheten, menar SKI.

– Det handlar både om att skapa relevanta och personliga erbjudanden och att öka graden av proaktivitet och initiativförmåga. Resultaten visar även att kunderna hos de traditionella bankerna i högre utsträckning känner behov av rådgivning kring sparande vilket är en möjlig konkurrensfördel i framtiden, förklarar Kristine Nordström, projektledare för studier inom bank och finans på Svenskt Kvalitetsindex.

Privatkunderna är något nöjdare än tidigare när det gäller bolåneaffären. Konkurrenskraftiga räntor är det viktigaste vid val av bolåneaktör, framgår det. Länsförsäkringar Bank toppar kundnöjdheten gällande bolån, följt av Skandia och SBAB.

För företag som har ett fastighetslån idag har hållbarhetsfrågor en stor betydelse. 45% av företagen anser att hållbar utveckling är avgörande vid val av aktör.

SBAB toppar listan över kundnöjdhet bland företagskunder 2018.

För årets privatlånestudie ser Svenskt Kvalitetsindex en ökning från föregående år på hela branschen, framgår det av pressmeddelandet. De stora bankerna uppvisar i årets studie en påtaglig förbättring när det gäller image och produktkvalitet, liksom branschen i stort. De privatlånekunder som gått vägen via förmedlare är generellt nöjdare inom samtliga segment.

Störst kundnöjdhet bland privatkunder med privatlån fanns hos Ica Banken följt av Ikano Bank och Marginalen Bank.

Viewing all 435 articles
Browse latest View live


Latest Images